De beste keuze in lettertype op je website

De beste keuze in lettertype op je website

In ons eerdere blog ‘De invloed van kleur op conversie’ hebben we je alles verteld over de invloed van verschillende kleuren en wat dit doet op je website. Ook het lettertype, de grootte en kleur hiervan heeft natuurlijk invloed op de bezoekerservaring. In dit blog nemen we je mee in ons onderzoek naar de meest optimale typografie voor jouw bedrijf!

Dun, normaal, vet, extra vet, met of zonder schreef. Wanneer je een bedrijf start en je doet iets aan marketing, kom je er niet om heen: het kiezen van een lettertype. Ga je voor het standaard Arial of wil je juist een origineel lettertype?

Aan het begin van het internettijdperk kon je kiezen uit een klein aantal lettertypes. Tegenwoordig ligt dit anders en kan je door middel van tools als Google Web Fonts kiezen uit honderden lettertypes. Doordat de kwaliteit van onze beeldschermen steeds beter wordt, kunnen letters met steeds meer details getoond worden. Maar behalve de esthetiek van de tekst, is de leesbaarheid nog belangrijker. We beoordelen een tekst namelijk minder snel op uiterlijk dan op leesbaarheid.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer een tekst moeilijk te lezen is (bijvoorbeeld in een handschrift lettertype in plaats van Arial), de lezer ook verwacht dat de handeling moeilijker uit te voeren is. Wanneer je een call-to-action doet of je bezoekers wil aanzetten tot een aankoop of inschrijving, is dit natuurlijk alles behalve wenselijk.

De beste keuze in de opmaak van je content

Lettertype

Bij het kiezen van het lettertype voor de huisstijl van je bedrijf wil je natuurlijk dat dit aansluit op de waardes van je bedrijf. Bij de website van een basisschool is het logischer om te kiezen voor een vrolijk, creatief lettertype dan bij een accountancybureau. Toch blijft het belangrijkste bij het kiezen van een lettertype dat het goed te lezen is voor de bezoekers van je website.

Er bestaan lettertypes met schreef (serif) en zonder schreef (sans serif). De schreef is het dunne dwarsstreepje aan de uiteindes van een letter. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het leesgemak van een schreef. Toch is er nog geen concreet bewijs dat lettertypes met of zonder schreef beter te lezen zijn. Kies hierbij dus vanuit de vormgeving die past bij jouw bedrijf en huisstijl.

Als je opzoek bent naar meer keuze dan de standaard aangeleverde lettertypes, kan je kiezen uit de lettertypes van Google Web Fonts. Deze lettertypes kan je gratis downloaden. Let er wel op dat speciale tekens en letters die we in het Nederlands niet zo vaak gebruiken ook beschikbaar zijn. Zo loop je in de toekomst niet tegen gebreken aan.

Grootte

De ideale lettergrootte wordt door onderzoek gesteld op minimaal 16 pixels. Dit is op afstand vergelijkbaar met het lezen van een boek met lettertype van 12 pixels. Wanneer je de tekst kleiner maakt, wordt het steeds lastiger om de tekst te lezen. Houd bij het kiezen van de grootte je doelgroep in gedachte. Heb je een doelgroep tussen de 40 en 60 jaar of ouder, kies dan voor een groter lettertype en laat je smaak of gevoel hierin achterwege.

Kleur en contrast: Een donkere letter tegen een lichte achtergrond werkt het beste voor het leesgemak. Wil je toch spelen met kleur op je website, kan je het beste kiezen voor egale kleuren die contrasteren met het lettertype. Kies er voor om kleur terug te laten komen in details, zoals call-to-action buttons.

Witregels

Het gebruik van witregels maken een lang stuk tekst makkelijker te lezen. Maak daarom ook binnen alinea’s extra gebruik van witregels. Gebruik liever te veel witregels dan te weinig. Houd ongeveer (sub-)alinea’s van maximaal 8 regels aan.

Regellengte en –afstand

Ook de lengte en afstand van regels voegen toe aan de leesbaarheid. De lengte van regels mag niet te lang zijn om de leesbaarheid te vereenvoudigen. Houd voor een optimale regellengte rond de 70 tekens aan. Dit is inclusief spaties en leestekens.

Voor de afstand tussen de regels is rond de 1,5x de lettergrootte gewenst. Dit betekend bij
een lettergrootte van 16 pixels, een regelafstand van 24 pixels. Dit geldt niet voor (sub-)
koppen wanneer deze een groter lettergrootte hebben, hierbij zou de afstand tussen de
regels te groot worden.

Kopteksten

Met kopteksten kan geëxperimenteerd worden met een opvallend lettertype. Je kan ook hetzelfde lettertype gebruik als voor je tekst, gebruik dan een dikgedrukte of grotere versie van het lettertype van de tekst.

Bronnen

http://alexpoole.info/blog/which-are-more-legible-serif-or-sans-serif-typefaces/
https://www.smashingmagazine.com/2011/10/16-pixels-body-copy-anything-less-costly-mistake/
https://fonts.google.com/

 

Gerelateerde content

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!