De invloed van kleur op conversie

De invloed van kleur op conversie

In eerdere blogberichten hebben we gesproken over manieren om je website te optimaliseren voor een hogere conversie. Vandaag gaan we daar dieper op in. Want wat is de invloed van kleur op conversie?

Invloed van kleur op conversie? Mensen kunnen maar een aantal objecten verwerken binnen bepaalde tijd. Door gebruik van kleur, kan je de focus leggen op een object dat belangrijker is dan andere. Uit onderzoek blijkt dat mensen een oordeel leggen op personen, omgevingen of producten binnen 90 seconden. 62% tot 90% daarvan is gebaseerd op kleur.

Dat kleur van invloed is, is dus geen discussie. Maar wat doet kleur op je website? Bepaalde kleurcombinaties zullen een andere reactie van je bezoekers oproepen dan andere. Hoe speel je hierop in? En hoe weet je welke kleur het beste past bij jouw bedrijf en missie?

Psychologische associaties

We beginnen met het toelichten van elke kleur en de psychologische associaties die deze met zich mee brengen.

  • Rood: staat voor energie, moed, kracht, opwinding en warmte. Rood is een fysieke kleur die roept om urgentie. Het verhoogt de hartslag en grijpt onze aandacht. Vaak wordt de kleur rood op websites gebruikt voor call-to-action buttons.
  • Geel: staat voor optimisme, zelfvertrouwen, creativiteit en vriendelijkheid. Balans is bij het gebruik van geel belangrijk. Als het in mindere mate wordt gebuikt roept het namelijk een gevoel van plezier, jeugdigheid en optimisme op. Als het echter teveel wordt gebruikt, gebeurd juist het tegenovergestelde en roept het een gevoel van bezorgdheid en onrust op.
  • Blauw: staat voor betrouwbaarheid, loyaliteit, oprechtheid en effectiviteit. Uit het onderzoek van Kissmetrics blijkt dat blauw zowel bij vrouwen als mannen goed scoort. Zo’n 57% van de mannen en 35% van de vrouwen zeggen blauw als favoriete kleur te hebben. Blauw straalt een gevoel van rust en kalmte uit en is daarom vaak een goede kleur voor de basis van een website of voor call-to-action buttons.  
  • Groen: staat voor balans, verfrissend, gezondheid, vrede en milieuvriendelijkheid. Groen roept een gevoel van balans en evenwicht op. Ook een goede basis voor een website dus. Groen bevindt zich in het midden van het kleurenspectrum waardoor het ook nog eens makkelijk te zien is voor het menselijk oog.
  • Oranje: staat voor warmte, veiligheid, passie en plezier. Daarnaast werkt oranje stimulerend, waardoor het een goede keuze is voor call-to-action buttons. Pas wel op met teveel gebruik van oranje, hierdoor kan het goedkoop overkomen. Mits dat natuurlijk je uitgangspunt is.
  • Paars: staat voor luxe, kwaliteit, waarheid en verzorgend. Ook staat paars voor creativiteit en wijsheid. Opmerkelijk is dat uit hetzelfde onderzoek van Kissmetrics voor 23% van de vrouwen paars als favoriete kleur kiezen, tegenover 0% van de mannen.
  • Zwart: staat voor wijsheid, efficiëntie, helderheid en vertrouwen. Wil je krachtig overkomen op je website, kies dan voor zwart.
  • Wit: staat voor hygiëne, helderheid, zuiverheid en eenvoud. Door voldoende gebruik te maken van wit op je website, zorg je voor een frisse uitstraling.

Het effect van kleurgebruik op de conversie

Natuurlijk wil je de conversie op je website zo optimaal mogelijk hebben. Een manier om de conversie te testen is door middel van A/B testen. Door middel van A/B testen kan je jouw website live zetten, in twee verschillende versies. Hierbij krijgt de helft van de bezoekers versie A te zien, de andere helft van de bezoekers versie B. Na een x aantal bezoekers kom je erachter welke versie voor meer conversie zorgt. Een onderwerp waarop je kan testen is kleur. Door het aanpassen van kleuren op bijvoorbeeld call-to-action buttons, kan je er achter komen wat het beste werkt voor jouw website. Er is natuurlijk nooit één antwoord dat voor elke bedrijf werkt. De branche en leeftijd of sekse van de doelgroep hebben bijvoorbeeld invloed op de optimale keuze voor kleurgebruik.

Behalve testen welke kleur het beste werkt voor je bezoekers, is het ook slim om na te denken over de USP’s van jouw bedrijf en welke kleur hierbij past. Wat zijn de normen en waardes van jouw bedrijf? Laat deze aansluiten op je kleurgebruik. Het juiste kleurgebruik heeft een relatie met de context van het verhaal dat je verteld aan de bezoekers van je website. De belangrijkste principes om te volgen zijn het kiezen van kleur op de juiste manier, op het juiste tijdstip, voor het juiste publiek en met het juiste doel.

Een voorbeeld van kleurgebruik van een webshop is het bedrijf Coolblue. De kleur blauw komt niet alleen terug als basiskleur op hun website, maar zelfs in de naam. Zoals hierboven beschreven staat, staat blauw voor betrouwbaarheid en effectiviteit, zoals ook in de USP’s van Coolblue terug komt. Op de website is gekozen voor een combinatie met oranje voor details en call-to-action buttons. Omdat deze kleur stimulerend werkt, een goede keuze.

Conclusie

Door het gebruik van kleur kan je mensen naar je website trekken of je bezoekers juist afschrikken. Beperk bij het kiezen van de kleuren voor jouw bedrijf je eigen mening of gevoel. Ga uit van de statistieken en blijf testen tot je het perfecte kleurenpallet hebt gevonden.

Aanverwante artikelen

Bronnen:

Onderzoek van kissmetrics - https://blog.kissmetrics.com/gender-and-color/
Coolbue - https://www.coolblue.nl/
Onderzoek - https://www.scribd.com/presentation/106555202/Colour-in-Communication

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!