Location based marketing: hoe speel jij erop in?

Location based marketing: hoe speel jij erop in?

We zijn 24/7 online en nemen onze smartphone overal mee naar toe. Logisch dus om de marketing van je bedrijf hierop in te laten spelen. Bijvoorbeeld door location based marketing. Hierbij worden op basis van je locatie gepersonaliseerde berichten of advertenties verstuurd. Lees meer over location based marketing in dit blogbericht!

Location based marketing is het uitvoeren van marketing op basis van locatie. Marketeers analyseren hierbij de locatie van een smartphone en benutten vervolgens deze informatie van een bepaalde doelgroep. Er kan ingespeeld worden op deze locatie door middel van het sturen van een bericht. Wanneer een potentiële klant in de buurt komt van je winkel of bedrijf, krijgen ze een bericht met bijvoorbeeld een kortingsactie of unieke aanbieding. Naast locatie, kan er ook ingespeeld worden op persoonlijke voordelen.

Stel je voor dat je door de stad loopt en een notificatie krijgt voor een tweede kop gratis koffie bij het koffietentje waar je zo graag zit, of 20% korting op een nieuwe spijkerbroek bij het 5e bezoek aan die winkel waar je laatst voor het eerst geweest bent. Dit zijn voorbeelden van location based marketing. Gemak en interactie vormen de basis. Uit onderzoek blijkt dat 56% van de consumenten inziet dat het delen van persoonlijke gegevens, zoals locatie, kan bijdragen aan een positieve winkelervaring.

Hoe werkt location based marketing?

Door middel van de GPS, GSM, Bluetooth en beacons of magnetische velden kunnen marketeers je locatie inzien. GPS werkt op basis van satellieten. Je zal dit kennen van het gebruik van de navigatie van je smartphone. Het GSM signaal zit natuurlijk standaard op je smartphone, dit maakt ons in staat om met je smartphone te bellen. Zowel GPS als GSM zijn vooral geschikt voor outdoor gebruik door hun signaalsterkte en nauwkeurigheid tussen de 5 en 50 meter.

Met behulp van beacons (een sensor) kan via Bluetooth ook de locatie van je smartphone bepaald worden. Een groot voordeel is dat de locatie hierbij tot 50 cm nauwkeurig bepaald kan worden. Ideaal dus voor indoor gebruik. Een nadeel aan deze manier is dat Bluetooth op de smartphone ingeschakeld moet zijn. Veel mensen hebben Bluetooth niet standaard aan staan, wegens batterijverlies. Een andere mogelijkheid is het gebruik van magnetische velden. Hierbij worden de aardmagnetische stralingen in kaart gebracht. Met behulp van de kompas functie van je smartphone kan je vervolgens de locatie relatief precies toewijzen. Dit kan een mooi alternatief zijn voor indoor gebruik.

Verschillende technieken

De twee belangrijkste technieken voor location based marketing zijn geofencing en proximity.

  • Geofencing: Bij geofencing wordt een virtuele omtrek gemaakt van de locatie waar iemand zich bevind, bijvoorbeeld in een stad, buurt of bepaalde radius. Op basis van deze informatie kunnen berichten verstuurd worden.
  • Proximity: Door middel van proximity kan de desbetreffende persoon zien wat er in de nabijheid is, zoals het dichtstbijzijnde restaurant of garage. Via social media zoals Facebook kan hier bijvoorbeeld op worden ingespeeld door het tonen van advertenties wanneer iemand in een straal van 1 kilometer is.

Verschillende kanalen en toepassingen

Er zijn verschillende communicatiekanalen voor het versturen van location based marketing berichten. Denk bijvoorbeeld aan social media kanalen zoals Twitter, Snapchat of Facebook. Zeker Facebook is een populair medium. Bijna alle meldingen van Facebook worden geopend en bekeken. Door middel van Facebook Local Awareness Ads. kan je een lokale doelgroep aanspreken en gepersonaliseerde advertenties delen met je doelgroep.

Ook kan je push meldingen sturen, bijvoorbeeld als een klant een app heeft van jouw winkel of bedrijf. Een andere mogelijkheid is het sturen van berichten via WhatsApp. Zeker als je een persoonlijke band wil opbouwen met je klanten is dit een goede mogelijkheid. Omdat WhatsApp nog niet zo vaak ingezet wordt, moet je bij gebruik van dit platform er wel extra bedachtzaam op zijn dat het bericht over kan komen als spam.

Het gebruik van e-mail voor het sturen van een bericht kan ook. Wanneer je een langer bericht wil sturen met meer informatie, kan dit een slimme keuze zijn.

Vraagtekens bij location based marketing

Gebruikers van een applicatie moeten bij het eerste gebruik toestemming geven voor het delen van hun locatie. Toch hebben gebruikers niet altijd zicht op de reikwijdte van deze beslissing. Ook wanneer iemand zijn social media of e-mail gegevens achterlaat, kunnen mensen toch nog verrast worden wanneer ze advertenties binnen krijgen gebaseerd op hun locatie. Het is dus belangrijk een optimale balans te vinden tussen gepersonaliseerde marketing zonder inbreuk op de privacy.

Bronnen

Facebook Local Awareness Ads:
https://www.facebook.com/business/learn/facebook-create-ad-local-awareness
Onderzoek:
 https://www.oracle.com/corporate/pressrelease/retail-marketplace-032515.html

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!