Waarom veranderden deze 7 bekende bedrijven hun logo?

Waarom veranderden deze 7 bekende bedrijven hun logo?

Regelmatig komt een organisatie of merk met de mededeling dat het zijn logo verandert. Dit kan gaan om een grote verandering of juist een subtiele aanpassing. De redenen om een logo te veranderen zijn uiteenlopend.

Een bekende reden is dat het logo is verouderd en niet meer past bij de huidige tijd. Soms is het ook noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een fusie of strategische koerswijziging. In dit artikel vergelijken we van 7 bekende bedrijven het oude met het nieuwe logo en vertellen wij je waarom zij voor de wijziging kozen.

1. Mastercard speelt in de op de toekomst

Het logo van creditcardmaatschappij Mastercard heeft in 2016 een metamorfose ondergaan. De belangrijkste elementen van het logo zijn behouden: de elkaar overlappende rode en gele cirkels. Ook is het woordmerk onder de cirkels geplaatst. Mastercard wil in haar communicatie steeds vaker de cirkels gebruiken en dus zet men in op de herkenbaarheid van het beeldmerk. Het nieuwe logo suggereert ook dat het bedrijf zijn merkstrategie aan het verschuiven omdat andere vormen van digitale betalingen de overhand zullen krijgen.

2. Microsoft toont succesvol symbool voor meer herkenning

Softwaregigant Microsoft heeft in 2012 voor het eerst in 25 jaar het logo veranderd. Voorheen bestond het logo enkel uit het cursieve woordmerk 'Microsoft'. Het nieuwe logo is ook voorzien van een woordmerk, maar daarnaast is er ook gekozen voor het kleurrijke symbool van Microsofts besturingssysteem Windows. Door de toevoeging van het Windows symbool is het logo herkenbaar geworden.

3. YouTube voegt beeldmerk toe voor online weergave

YouTube voerde in 2017 nieuwe gebruikersvriendelijk functies door aan zowel de desktop versie als de mobile YouTube-app. Tegelijkertijd besloot YouTube een nieuw logo te introduceren voor een betere online weergave. Het woordmerk werd ontbonden van het beeldmerk, zodat deze elementen ook los van elkaar gebruikt kunnen worden voor zowel desktop als de mobile YouTube-app. De play-button is het nieuwe beeldmerk en zie je overal terugkeren: van de app tot het afspelen van video’s.

4. Domino’s kiest na uitbreiding assortiment voor nieuw logo

Domino's Pizza heeft in 2013 een nieuw logo doorgevoerd. De meest opvallende wijziging in het logo is het weggelaten woord ‘Pizza’. Het bedrijf wilde af van haar pizza- imago, want men verkoopt veel meer dan alleen pizza’s en wil consumenten niet meer in verwarring brengen. De achterliggende gedachte was dat Domino’s het idee had dat het daardoor omzet misliep. Daarnaast is de herkenbare dominosteen behouden gebleven en is het woordmerk gescheiden van het beeldmerk.

5. Starbucks ontdoet zich van merknaam

In 2011 maakte Starbucks bekend dat het haar logo ging veranderen. Wat opvallend is, is dat het nieuwe logo als het ware een ingezoomde versie van het oude logo is. Het logo heeft de woorden ‘Starbucks Coffee’ verloren, waardoor de zeemeermin nog dominanter en meer iconische is geworden. Wat de reden daarvan is? Sommige kenners beweren dat Starbucks herkent wil worden zonder woordmerk, maar anderen zeggen dat Starbucks in de toekomst haar productaanbod wil uitbreiden tot buiten haar eigen winkels.

6. Kraft en Heinz kregen een samengesteld logo na fusie

In 2015 gingen de voedings- en drankbedrijven Heinz en Kraft Foods Group fuseren. De fusie had geen invloed op alle onderliggende producten, zoals Heinz Ketchup of Philadelphia van Kraft Foods, maar wel op de bedrijfsnaam. Men besloot om verder te gaan onder de naam ‘The Kraft Heinz Company’ en moest daardoor ook het logo aanpassen. Beide logo’s werden uit hun omlijsting gehaald en staan nu achterelkaar in een nieuw logo. De kleuren in de logo’s werden zoveel mogelijk behouden.

7. UPS doet een jasje uit en kiest voor authentieke huisstijlkleuren

Toen UPS in 2013 besloot verder te gaan onder de naam United Parcel Service, introduceerde men tegelijkertijd een nieuw logo. De reden van de verandering in het logo is de ’aanzienlijk verbrede expertise’ van het bedrijf. De verandering van het logo houdt onder meer in dat het pakketje met strik bovenop het schild zal verdwijnen. UPS richt zich niet alleen op pakketvervoer, maar heeft zelfs een geheel eigen luchtvaartmaatschappij voor luchtvrachtvervoer. De kleuren authentieke huisstijlkleuren bruin en goud/geel werden in een nieuw jasje gegoten en zullen voor alle werkzaamheden gebruikt worden.

Je logo laten veranderen of herontwerpen?

Wil je een nieuw logo laten ontwerpen? Of wil je een bestaand logo opfrissen of laten herontwerpen? Dan ben je bij ons op de juiste plek. Wat je ook wilt, wij helpen je graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door Promoboer.

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!