Personalisatie in je marketingplan

Personalisatie in je marketingplan

Elke dag worden we overspoelt met advertenties via e-mail en social media kanalen. Hoe zorg je er voor dat de ontvanger jouw bericht leest tussen deze zee aan berichten? Personalisatie kan een oplossing zijn! In dit blogbericht vertellen we je over de mogelijkheden voor personalisatie in je marketingplan.

Het is een onderwerp die de wereld van online marketing al jaren in zijn greep houdt: personalisatie. Persoonlijke voorkeuren en wensen omzetten in klantcontact, berichten en aanbiedingen speciaal voor de desbetreffende persoon. Dat is waar personalisatie in je marketingplan om gaat. Door persoonlijke gegevens te gebruiken, kan er op specifieke wensen worden ingespeeld. Denk hierbij aan geslacht, levensfase, woonsituatie of woonplaats.

Ook het gebruiken van naam is een onderdeel van personalisatie. Uit onderzoek van Hubspot blijkt dat ontvangers van e-mail marketing hun e-mail eerder openen, en doorklikken, wanneer zijn of haar naam in de e-mail genoemd wordt. Ook wanneer de naam van de afzender genoemd wordt, in plaats van alleen het bedrijf, wordt de e-mail eerder geopend.

Er zijn ontzettend veel punten waar je je aandacht op kan focussen om uiteindelijk meer omzet te genereren. Een belangrijk uitgangspunt is dat je schrijft alsof je tegen de persoon spreekt en niet tegen een massa. Zet alles in om de klant zich uniek en gewaardeerd te laten voelen.

Verzamelen van gegevens

Om te beginnen met personalisatie in je marketingplan, heb je natuurlijk klantgegevens nodig. Een van de meest logische manieren om daaraan te komen is door het luisteren naar je klanten. Wat zie of hoor je wanneer ze een bezoek aan je winkel of bedrijf brengen? Sla dit op in een database en segmenteer de gegevens. Op die manier kan je hier makkelijk gebruik van maken. Dit is de meest natuurlijke wijze van het verzamelen van gegevens.

Wanneer je online gegevens van je klanten wil verzamelen, kan je dat doen door vragen te stellen bij aanmelding van een nieuwsbrief of bij het plaatsen van een bestelling. Er zijn ook online tools te vinden voor personalisatie, bijvoorbeeld via Barilliance. Wees altijd transparant naar de klant welke gegevens je bewaart en waar je deze voor gebruikt. Wat nog beter werkt is toestemming vragen. Vertrouwen en respect is bij het verzamelen van gegevens erg belangrijk. Je wilt dat je klanten zich speciaal voelen door gepersonaliseerde marketing en niet dat ze het idee krijgen dat je ze aan het bespioneren bent. Wat ons brengt bij de valkuilen van personalisatie.

Valkuilen

Behalve de vele voordelen van personalisatie zijn er ook punten waarop gelet moet worden. Het eerste punt is het inzetten van personalisatie wanneer je eigenlijk niet genoeg gegevens hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een man die als cadeau voor zijn vriendin een paar nieuwe enkellaarsjes besteld. Een week later krijgt hij een nieuwsbrief van dezelfde winkel met de beste outfit combinaties voor aankomende herfst, gericht op vrouwen. De goede bedoeling van de desbetreffende winkel kan hierbij oplopen tot irritatie bij de klant.

Een ander punt om op te letten is het gebruik van onjuist gegevens. Een klant krijgt liever een e-mail zonder persoonlijke aanhef dan een e-mail met een foute naam, of nog erger ‘Hallo, <ERROR>’. Het is dus belangrijk om de database up-to-date te houden en voor het verzenden van berichten te checken op fouten.

Het laatste punt waar we je voor willen waarschuwen is dat je niet doorschiet in personaliseren. Een bekend voorbeeld hiervan is Target, die in 2012 ongevraagd reclame voor zwangerschapsartikelen stuurde naar een jonge vrouw, voordat ze aan haar vader had verteld dat ze zwanger was. Uit haar aankoopgedrag had het systeem dit automatisch voorgesteld. Zoals je je misschien kan voorstellen, kan gepersonaliseerde marketing op die manier tot ongemakkelijke situaties leiden. Sla dus niet door in personalisatie en gebruik alleen gegevens van klanten waar ze toestemming voor hebben gegeven.

Conclusie

Één-op-één contact, persoonlijk advies en een goede deal voor een vaste klant. Wat zo logisch lijkt bij een offline winkel, is het dat soms nog niet voor webshops of online marketing. Zonde, want je laat hierdoor kansen op conversie en omzet liggen. Daarnaast zullen je klanten zich eerder verbonden voelen met je bedrijf of merk en de klantloyaliteit zal stijgen. Begin daarom vandaag nog met personalisatie in je online marketingplan. Start klein en groei mee met de wensen van je klant.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wil jij aan de slag met personalisatie in je marketingplan en hierbij een doorslag maken naar je website? Csorba media denkt graag met je mee! Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Aanverwante artikelen

Bronnen:

Onderzoek van Hubspot
https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/31634/A-B-Testing-in-Action-3-Real-Life-Marketing-Experiments.aspx#sm.0000myobgpcagdxoz7619qy86mkex

Target
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2102859/How-Target-knows-shoppers-pregnant--figured-teen-father-did.html

Barilliance
https://www.barilliance.com/nl/

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!