Het belang van het creëren van een buyer persona

Het belang van het creëren van een buyer persona

Door middel van een buyer persona krijg je als bedrijf inzicht in je doelgroep op een manier als geen ander. Je stapt namelijk écht in de schoenen van jouw klant. Wanneer je aan de slag gaat met je website, is dit van essentieel belang. Want aan wie bied jij je product of dienst aan?

Een buyer persona is een semi-fictieve, gegeneraliseerde persoon die inzicht geeft in de behoeften, doelen en gedragspatronen van je doelgroep. Door middel van een persona krijg je dus beter inzicht in je doelgroep en kan je daar in je product of dienst op in spelen. Zeker wanneer je met een website of marketing aan de slag gaat, is het van belang dat je weet tegen wie je spreekt en voor wie jouw product of dienst bedoeld is. Uit onderzoek is gebleken het rendement gemiddeld 124% stijgt wanneer je in je marketingplan gebruik maakt van een buyer persona. Mocht je hier nog geen gebruik van maken, dan is dit een goed moment om te beginnen!

Hoe creëer je een buyer persona?

Bij het maken van een buyer persona is het belangrijk om een verhaal te creëren. Zo laat je de persoon tot leven komen. Vertel over de persoon alsof het een goede kennis van je is. Er zijn een aantal vragen die je kan beantwoorden om tot een uiteindelijke buyer persona te komen. We hebben deze vragen voor je gegroepeerd.

Persoonlijk
- Welke naam heeft je persona?
- Hoe oud is je persona?
- Waar woont je persona?
- Is de persona getrouwd? Hoe ziet zijn of haar gezin eruit?

Professioneel
- Wat voor opleiding heeft de persona gevolgd?
- Wat is het beroep van de persona?
- Wat is een typische dag voor de persona?
- Hoeveel verdiend de persona?
- Wat voor publicaties en zakelijke blog berichten leest de persona?

Behoeftes en wensen
- Met welke verwachting bezoekt de persona jouw website?
- Wat is het ervarings doel van de persona bij bezoek van je website?
- Wat zijn de belemmeringen voor de persona om op je website over te gaan tot conversie?
- Wat zijn websites die de persona vaak bezoekt?
- Op wat voor device zal de persona je website bezoeken?

Marketing
- Wat zijn de marketingkanalen waar de persona jouw bedrijf en website zal vinden?
- Naar welke informatie is de persona op zoek om overtuigd te worden van de informatie op jouw website?
- Welke media beïnvloed de keuze van de persona?

Gegevens verzamelen

Het is prima als je persona een aantal aannames heeft. Het is namelijk een fictief persoon en als je veel klantcontact hebt gehad, dan weet je als het goed is wel hoe een gemiddelde klant er uit ziet. Zeker als je de persona in teamverband maakt, zullen persoonlijke voorkeuren wegvallen. Toch is het niet de bedoeling dat je de hele persona op basis van aannames maakt. Combineer dit met feiten. Er zijn een aantal manieren om aan deze feiten en klantgegevens te komen.

Google Analytics: hier kan je inzien waar je klanten op zoeken en wat ze interessant vinden, of juist minder. Neem ook andere statistieken van je communicatiekanalen mee, bijvoorbeeld social media.

Vraag het je klanten: door interviews af te leggen met klanten, krijg je een eerlijk beeld van wie ze zijn. Soms liggen je verwachtingen en de waarheid uit elkaar. Veel van je klanten zullen het leuk vinden om te helpen. Je kan er zelfs nog iets tegenover stellen, zoals een kortingsbon.

Inwinnen van informatie via bronnen: er zijn manieren om via bronnen te checken of de aannames die je maakt ook echt kloppen, bijvoorbeeld via het Centraal Bureau voor de statistiek.

Je kan nooit elke persoon die je product of dienst heeft gekocht samenvatten in de persona, probeer dat ook niet te doen. De persona is je meest voor de hand liggende klant, maar natuurlijk zijn er veel meer klanten die niet direct op je persona lijken. Je kan er als bedrijf voor kiezen om meerdere buyer persona te maken, maar maak er niet meer dan 4. Het idee van een persona is juist om focus te krijgen, niet om het lastiger te maken. Daarnaast vertegenwoordigd de persona niet een bepaalde doelgroep, maar is hij of zij juist een exacte beschrijving van je gewenste klant.

Customer Journey

Ben je klaar met het opstellen van je persona? Nu kan je je website gaan optimaliseren voor jouw persona. Communiceer jouw product of dienst op de meest optimale manier voor de persona. Ook is het tijd voor de volgende stap, de customer journey.

Met een customer journey onderzoek je welke reis een (potentiële) klant aflegt om tot conversie te komen. Op je website betekent dat dus dat bezoekers binnen komen op de homepage of via een landingspagina. Welke pagina’s bezoeken ze hierna? Welke afwegingen maken ze om wel of niet over te gaan tot conversie? Met behulp van je persona kan je een customer journey op zetten en erachter komen wat er aan je website geoptimaliseerd kan worden voor de optimale klantervaring.

Bronnen

Onderzoek - https://www.marketingsherpa.com/article/case-study/targeted-persona-content-marketing-strategy

Google Analytics - https://www.google.nl/intl/nl/analytics/

Centraal bureau voor de statistiek - https://www.cbs.nl/

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!