REAN-model, onmisbaar in jouw marketingstrategie

REAN-model, onmisbaar in jouw marketingstrategie

Wanneer je een campagne opzet, of iets anders doet met marketing, moet je wel weten wie je bereikt. Je zou kunnen dobbelen en op hoop van zegen de goede doelgroep kunnen bereiken. Het blijkt dat een goede marketingstrategie bedenken, niet zo makkelijk is als je denkt.

Het REAN-model is daar om je te helpen met het bepalen van je doelgroep en de juiste strategie. In deze blogpost gaan we verder in op wat het REAN-model precies is en hoe je dat kan toepassen in je marketingstrategie.

Wat is het REAN-model?

Het REAN-model bestaat uit vier fases van de klantreis (customer journey). Traffic builders legt het één en ander uit over het model, zie onderstaande afbeelding.

REAN_model

(van www.traffic-builders.com/doelgroep-strategie-rean-model)

Dit model zorgt ervoor dat de strategie goed op elkaar is afgestemd om zo de doelgroep te bereiken via relevante advertenties. Wanneer je het REAN-model goed toepast kan je ook de kans verkleinen dat de klant afhaakt. 

De fases van het REAN-model

Fase 1 is de behoefte fase/reach. Hierbij weet de klant dat er iets aangeschaft moet worden, maar verder is alles nog grotendeels vrij voor besluit. Ook kan het zijn dat de klant wel bekend is met je merk, maar nog niet bewust is van dat jij hebt wat hij of zij zoekt (het kan zelfs zijn dat de klant niet eens bewust is van dat er nog iets mist in het leven). 

Fase 2 is de oriëntatiefase/engage. Hier is de klant inmiddels bekend met je merk of product en overweegt een aankoop. 

Fase 3 is de aankoopfase/activate. Bij deze fase is het erop of eronder. Of de klant koopt je product of hij doet het niet. Daarom is het doel van deze fase het binnenhalen van de klant. 

Fase 4 is de evaluatiefase/nurture. Inmiddels heeft de klant het product gekocht en gaat het om de nazorg (is de klant tevreden met het proces?). Correcte afhandeling en een positieve ervaring kunnen zorgen voor meer aankopen in de toekomst. 

Hoe gebruik je het REAN-model?

Het gebruik van het model bespreken we ook uitgebreid per fase, voornamelijk gebaseerd op de posts van Traffic Builders en Isimedia.

Fase 1 Reach: Voor deze basisfase wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk publiek bereiken. Denk aan online en offline hulpmiddelen zoals je eigen website of billboards, etc. In deze fase kan je gebruik maken van demografische targeting, bijvoorbeeld met hulp van AdWords en Google Analytics om te voorkomen dat je bepaalde groepen niet bereikt. 

Fase 2 Engage: In deze fase wil je je klant binden aan je merk of product. Dit is nog steeds een beginnende fase van oriëntatie. Voor deze fase kan je gebruik maken van sociale media, maar ook SEO. Zorg ervoor dat je website actief is in deze bindende fase door middel van content marketing. Offline kan je bijvoorbeeld werken met evenementen of workshops. In deze fase kan je gebruik maken van verschillende doelgroep strategieën:

- Vergelijkbare doelgroepen op basis van klantenmatch. Ook hier is AdWords weer goed bruikbaar. Google zal namelijk op zoek gaan naar klanten die vergelijkbaar zijn met je huidige klanten/bezoekers om zo een potentiële doelgroep te creëren. Ook kan AdWords kijken naar vergelijkbaar zoekgedrag. 

- Remarketing op basis van website bezoek. “Remarketing is een manier om contact te leggen met mensen die eerder interactie hebben gehad met je website of mobiele app” - Google. In dit geval zal dat dus betekenen dat op basis van de x aantal eerste bezoekers er opnieuw contact wordt gezocht. Doe dit wel exclusief de conversies, anders benader je klanten die al iets gekocht hebben. 

- Remarketing op basis van specifiek website bezoek. Deze strategie is net iets specifieker dan de vorige, door namelijk alleen hen te benaderen die een specifiek deel van je website hebben bezocht. De interesse is bij deze groep aannemelijker omdat zij al verder hebben gezocht op je website. 

Fase 3 Activate: Deze fase is gefocust op het activeren van je klant tot het doen van een aankoop. Je kan verschillende hulpmiddelen inzetten tijdens deze fase, zolang ze maar gefocust zijn op de aankoop van je product. Je haalt hier namelijk een conversie binnen. Ook hiervoor kan je meerdere strategieën gebruiken:

- Bezoekers die niet geconverteerd hebben. De doelgroep hiervoor zijn degenen die vlak voor de aankoop zijn afgehaakt (bijvoorbeeld wanneer er al wel iets in het winkelmandje zit). Ook naar deze mensen zet je opnieuw je advertentie uit. Je kan ze via AdWords met een nieuwe campagne bereiken. 

- In-Market voor Search Ads. Bij deze strategie benader je diegene met een bepaalde interesse, mensen die al overwegen een bepaald soortgelijk product te kopen. 

Fase 4 Nurture: Bij deze laatste fase is er al een aankoop gedaan en gaat het om de nazorg. Zorg hierbij wel voor een goede klantenservice zodat men als tevreden klant terugkomt. Een goede advertentiestrategie is bijvoorbeeld op basis van klantenmatch. Hierbij gebruik je de e-mailadressen van je huidige klanten en zorg je ervoor dat bepaalde advertenties alleen worden getoond aan je geconverteerde bezoekers. In dergelijke advertenties kun je de klant bedanken voor zijn of haar aankoop.

Ideale strategie voor jouw marketing

Zoals je hebt kunnen lezen is het maken van een goede strategie, en het ontdekken van een juiste doelgroep, nog aardig complex. Je kan de strategie ook nog eens constant aanpassen aan tussentijdse uitkomsten. Het REAN-model is een fijne manier om strategisch te werk te gaan en aan te haken op de verschillende fases van het aankoopproces. Het belangrijkste van deze post is het besef dat het maken van een strategie niet onveranderlijk is, maar dat het een proces is wat ook aanpassingen kan ondergaan.

Gerelateerde content

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!