SEO checklist voor WordPress websites

SEO checklist voor WordPress websites

Veel WordPress gebruikers laten SEO verbeterpunten links liggen. Wil je hoger in Google scoren? Je leest in deze blogpost hoe je gemiste SEO kansen optimaal kunt benutten. 

Je hebt een website gemaakt en zet deze online. Klaar, zou je denken. Niets is in de praktijk minder waar. Waar het live zetten van je website een eindpunt lijkt, is dit in werkelijkheid de start voor het optimaal vindbaar maken van je website in zoekmachines zoals Google. Veel WordPress gebruikers laten helaas een aantal verbeterpunten links liggen. Daarom lees je in deze blogpost hoe je de niet altijd benutte SEO kansen van veel WordPress websites optimaal kunt benutten. In deze post gaan we in op enkele aanpassingen die je kan maken om beter te presteren op SEO-gebied.

Optimaliseer automatisch aangemaakte pagina’s

Je zou denken dat het makkelijk is dat WordPress bij het installeren zo vriendelijk is om al de eerste drie pagina’s voor je aan te maken. Nu hoef je niet zelf de categorie, tag, of auteurspagina meer aan te maken. Helaas is het daardoor ook makkelijk om deze pagina’s te vergeten als het gaat om SEO. Voor de optimalisatie van deze pagina’s wordt aangeraden om de Yoast SEO plugin te installeren. Met deze handige tool kun je heel eenvoudig de archief headline, archief intro tekst, SEO-titel en meta-omschrijving aanpassen. 

Verbeter jouw vindbaarheid

Vindbaarheid ligt voornamelijk aan de zoektermen die je gebruikt op je website. Maar er zijn een aantal stappen die je sowieso kan doorlopen om ervoor te zorgen dat je website of pagina beter vindbaar is in Google. LamperDesign heeft een aantal stappen op een rij gezet:

- Als je interne linking gebruikt voegt dit waarde toe aan je website (afhankelijk van de plaatsing van de links natuurlijk). Link dus in nieuwsberichten, blogs en pagina’s naar andere elementen op je website.

- Gebruik kopjes (H1, H2, H3, etc), deze zijn heel eenvoudig beschikbaar via de WordPress editor. Als je deze gebruikt is het fijn voor zowel je lezer, als voor Google. Door een keyword te gebruiken in je koppen verbeter je bovendien de vindbaarheid. 

- Gebruik relevante zoektermen en plaats de belangrijkste termen op een natuurlijke manier in de tekst. Google linkt bijpassende zoektermen aan elkaar, dus wees ook zeker niet bang om af te wisselen met synoniemen.

- Gebruik longtail keywords. Door middel van handige hulpmiddelen zoals Google Keyword Planner kan je kijken welke woorden er het beste bij je website passen. Long tail keywords zijn eigenlijk lange zoektermen waarop je een specifieke pagina of delen van je website beter vindbaar maakt. 

- Stel ALT-tags van afbeeldingen in zodat je keyword hier ook in terugkomt. Zo kan Google beter de beschrijving van je afbeelding lezen en verwerken. 

- Het spreekt voor zich dat je de zoekterm in de paginatitel moet gebruiken. Maar, het optimaliseren hiervan is soms lastig. Gebruik ook hier de plugin Yoast SEO om de paginatitel te wijzigen en een meta-omschrijving toe te voegen. Je kunt namelijk op je website een andere paginatitel gebruiken dan er in Google wordt getoond. De combinatie van een goede titel en meta-omschrijving kan meer bezoekers aantrekken! 

- Gebruik originele content. Dit wordt eerder gedeeld dan een blog dat zomaar wordt overgenomen. 

- Optimaliseer permalinks. Gebruik voor permalinks altijd de berichtnaam. Dit is veel makkelijker te begrijpen dan een serie willekeurige letters of de datum van het bericht in de URL. Voor zowel website bezoekers als Google zijn geoptimaliseerde permalinks aan te raden.

Selecteer je thema nauwkeurig

Let erop dat het thema wat je uitkiest werkbaar moet zijn. Dit betekent dat je een zo aanpasbaar mogelijk thema wilt instellen voor je website. Je kan altijd je thema in een later stadium nog aanpassen, maar dit is niet optimaal aangezien je dan problemen kan krijgen met de opmaak, instellingen en mogelijk geïnstalleerde plugins. Zorg er ook voor dat je een thema gebruikt die gemaakt is voor snelheid en er niet alleen mooi uitziet. Een langzaam werkende website is niet goed voor je SEO. 

Wees zorgvuldig met het gebruik van plugins

Wanneer het om SEO gaat is het natuurlijk handig om plugins te hebben die je helpen met het verbeteren van je SEO. Maar houd in gedachten dat hoe meer plugins je installeert, hoe groter de kans is dat ze elkaar gaan tegenwerken. Onder tegenwerken valt ook het langzamer maken van je website en dat is zeker niet goed voor je SEO. Daarnaast zijn sommige plugins niet zo veilig als je misschien denkt. Daarom is het belangrijk alleen plugins te installeren die betrouwbaar zijn en die je ook daadwerkelijk gebruikt. 

Raadpleeg Google Analytics

Via Google Analytics kan je in de gaten houden hoe je bezoekers reageren op je website. Je kan hier allerlei informatie vandaan halen of wat hun leeftijd is, waar ze vandaan komen en met welke zoektermen ze hebben gezocht en daarmee op jouw website terecht komen. Je kan hier ook gebruik van maken door te kijken welke termen vaker worden gebruikt. Overweeg dan om voor deze zoekwoorden een landingspagina te maken, om ervoor te zorgen dat men direct de juiste informatie vindt. 

Verbeter jouw Google positie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een paar redelijk makkelijke SEO mogelijkheden voor WordPress websites die je kan benutten om je positie in Google te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om extra te verduidelijken dat je SEO niet volledig afhankelijk is van Yoast, of andere soortgelijke SEO plugins. Je kan namelijk zelf ook genoeg doen om je positie te verbeteren zonder gebruik te maken van plugins. 

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen in de SEO mogelijkheden voor WordPress websites. Ben je onzeker over je eigen SEO vaardigheden? Of wil je met ons kijken of je website optimaal functioneert? Neem gerust contact op met ons en wij zullen adviseren hoe we jou het beste op maat kunnen helpen met het verbeteren van je SEO.

Gerelateerde content

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!