Verbeter je SEO met linkbuilding

Verbeter je SEO met linkbuilding

Linkbuilding is het verkrijgen van links op relevante websites naar jouw website. Door middel van linkbuilding kan je hoger verschijnen in de ranking van Google. Ben jij benieuwt hoe? Lees dan snel verder!

Het internet bestaat eigenlijk uit allemaal links die van website naar website linken. Hoe meer links naar jouw website verwijzen, hoe hoger je in de ranking van Google verschijnt. Dit worden backlinks genoemd. Je kan een backlink zien als stem op je website. Een andere website vond jouw website belangrijk genoeg om naar door te verwijzen.

Er zit verschil in kwaliteit van links

Een backlink op een startpagina is minder waard dan een backlink op een website die als autoriteit gezien wordt in jouw branche. Er zijn een aantal factoren die een link meer of minder waard maken. Zo zijn de relevantie, autoriteit van de website, de hoeveelheid backlinks op de pagina en waar de backlink op de pagina staat van belang.

Het is een kunst om linkbuilding ‘natuurlijk’ te laten zijn. Als je je niet aan de regels van Google houdt, kan linkbuilding je tegen gaan werken en juist in ranking laten dalen. Of in het uiterste geval helemaal van Google laten verdwijnen. Voor het opsporen van ‘slechte’ links is Penguin ontwikkeld. Dit algoritme dat zelf lerend is, is onderdeel van Google en beoordeeld of jouw backlinks van kwaliteit zijn.

De beste manier voor het verkrijgen van backlinks is je content zo optimaal en relevant mogelijk maken. Op die manier hoop je dat websites uit zichzelf doorlinken naar jouw website. Door middel van social media of het versturen van een nieuwsbrief kan je nieuwe content presenteren.

Er zijn ook andere manieren om aan backlinks te komen. Sommige manieren zijn beter dan andere. We bespreken hieronder de meest voorkomende manieren.

Inschrijven op startpagina's

Startpagina’s zijn pagina’s waarop relevante links gedeeld worden. Je kan je aanmelden voor een startpagina, zoals startpagina.nl of vinden.nl. Je kan ook opzoek gaan naar specifiekere startpagina’s voor jouw branche.

Zoals hierboven al is beschreven, je backlink op een startpagina krijgen is niet de meest effectieve vorm van linkbuilding. Maar als je net begint, een goede eerste stap. Daarnaast blijven backlinks op een startpagina vaak jaren staan.

Ruilen van backlinks met andere websites

Het één-op-één ruilen van backlinks met een website is meestal niet zo’n goed idee. Google komt er namelijk al snel achter en bestraft je hierop. ABC-ruilen werkt beter. Hierbij deel jij een backlink van website A, website A van website B en website B deelt jouw website (website C) weer. Wanneer je een aanvulling op elkaars website bent, hecht Google hier meer waarde aan.

Artikelen of blogs plaatsen op andermans website

Dit is een betere mogelijkheid voor linkbuilding. Door je artikelen of blogs te plaatsten op websites, kan je jouw expertise naar buiten brengen (wat een mooie vorm van marketing is) en direct natuurlijk een backlink naar jouw website of pagina toevoegen. Het is fijn als je een samenwerking weet te vinden met een bedrijf in jouw branche, helemaal als zij hoog in autoriteit scoren.

Mocht je dit niet zo snel vinden, kan je op websites zoals artikelplanner.nl, artikelen plaatsen (met backlink uiteraard) voor websites die een te kort hebben aan content.

Inzetten van social media

Social media inzetten in linkbuilding heeft een duidelijke strategie nodig. Alleen Facebook is eigenlijk effectief bij linkbuilding, maar alleen vanuit bedrijfspagina’s. Als je dit dus nog niet hebt, een mooie reden om dit aan te maken. Andere social media zoals LinkedIn, Twitter of YouTube ziet Google niet als waardevol en kan je dus achterwege laten. Blogger, het platform voor het schrijven van blogs, is wel aan te raden. Aangezien dit ook nog eens onderdeel van Google is, zal het indexeren waarschijnlijk sneller plaatsvinden.

Kopen van links

Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen. Bedrijven die backlinks in grote getalen aanbieden voor een mooie prijs. Dit is een erg slechte manier om aan backlinks te komen. Google heeft dit binnen no-time in de gaten en zal je hiervoor bestraffen.

Domein Autoriteit (DA)

Wanneer je op de juiste manier gebruik maakt van linkbuilding, zal je steeds dichterbij komen om een Domein Autoriteit (DA) te worden. Dit bekend dat Google jouw website ziet als autoriteit in jouw vakgebied. Hiermee wordt dus aangegeven dat veel mensen jouw content interessant vinden en als relevant beoordelen. De score in DA ligt van 1 tot 100, waarbij 100 het hoogst haalbare is. Een gemiddelde website zal rond de 15 punten scoren, een website die goed bezig ligt boven de 30 punten en als voor een eerste of tweede landelijke plek in de ranking zal je boven de 40 punten moeten behalen. Via de tool van Moz kan je inzien wat jouw DA-score is.

Bronnen

Startpagina - https://www.startpagina.nl
Vinden - https://www.vinden.nl
MOZ - https://moz.com/researchtools/ose/
Blogger - https://www.blogger.com/about/

Gerelateerde content

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!