Welke invloed heeft Voice Search op de SEO van jouw website?

Welke invloed heeft Voice Search op de SEO van jouw website?

Met Voice Search kan je door middel van spraak antwoord krijgen op een zoekopdracht. Voice Search heeft door het verschil in zoeken invloed op de SEO van je website. Wil jij weten welke invloed en hoe je hierop inspeelt? Lees dan snel verder!

Silvester Beelaard Geschreven door Silvester Beelaard

Met Voice Search kan je een zoekmachine een zoekopdracht geven door deze in te spreken in plaats van te typen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van Google Voice Search. Maar er zijn ook verschillende persoonlijke assistenten die ingericht zijn op Voice Search zoals Siri van Apple, Google Assistant, Cortana van Microsoft of Alexa van Amazon. 20% van de zoekopdrachten via een mobiele app in Google gebeuren al via Voice Search. Comscore verwacht dat in 2020 50% van alle zoekopdrachten gebeuren via Voice Search. Doordat zoekopdrachten via spraak er anders uit zien dan getypt, heeft dit invloed op de SEO van je website. SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie, is een marketingstrategie waardoor je bedrijf sneller gevonden wordt via zoekmachines, zoals Google. Lees hier meer over de waarde van SEO voor jouw bedrijf.

Zoekopdrachten verschillen wanneer ze getypt zijn of gesproken. Onderstaande punten zijn de meest geziene verschillen. Later vertellen we hoe je hierop inspeelt voor de SEO van je website.

Short tail v.s. long tail zoekwoorden

Short tail zoekwoorden zijn korte, populaire woorden die veel resultaten opleveren. Denk hierbij aan het zoeken naar een nieuwe fiets, auto, school of jas. Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die bestaan uit een combinatie van meerdere woorden, zoals ‘roze kinderjas voor de zomer’. Bij gesproken zoekopdrachten wordt er meer gebruik gemaakt van long tail zoekwoorden.

Meer gebruik van vraagwoorden

Bij het inspreken van een zoekopdracht wordt er meer gebruik gemaakt van vraagwoorden zoals: hoe, waar, waarom, wanneer, hoeveel enz. In plaats van ‘zwembad Leiden’, wordt gesproken gevraagd: ‘Waar kan ik een zwembad vinden in Leiden?’. Bij getypte zoekopdrachten worden dus een paar keywords gebruikt, bij een ingesproken zoekopdracht wordt er eerder gezocht op een vraag in zinsverband.

Context

Bij getypte zoekopdracht zoals ‘kapper leiden’ mis je de context van de vraag. Ben je opzoek naar een nieuwe kapper? Wil je een afspraak maken? Wil je weten waar er in Leiden een kapper zit? Bij een gesproken zoekopdracht zal de context van de vraag sneller duidelijk zijn. Hierdoor heb je een concreter en doeltreffender antwoord.

Lokaal antwoord

Vaak worden gesproken zoekopdrachten onderweg op een smartphone gedaan, bijvoorbeeld ‘Waar is de meest dichtstbijzijnde parkeergarage?’. Het antwoord is daarom vaker lokaal.

1 antwoord

Wanneer je een zoekopdracht in een zoekmachine intypt, zal je een lijst met suggesties krijgen. Hierna kan je zelf beoordelen welke suggestie het beste aansluit op jouw vraag. Bij Voice Search krijgt de gebruiker vaak maar 1 antwoord op de vraag. Natuurlijk wil je dat dat antwoord van jouw website komt of doorverwijst naar jouw bedrijf.

Nu de belangrijkste verschillen tussen getypte en gesproken zoekopdrachten duidelijk zijn, gaan we dieper in op de aanpassingen die je kan maken voor de SEO van je website om eerder gevonden te worden bij een gesproken zoekopdracht.

Zoekwoorden aanpassen

Doordat er met Voice Search meer gebruik gemaakt wordt van long tail zoekwoorden, is het verstandig om hier op in te spelen. Gebruik dus zoekwoorden die de gebruiker waarschijnlijk gebruikt bij het zoeken naar jouw product of dienst. Vergeet dure vakjargon, maar plaats jezelf in de schoenen van de klant. AnswerThePublic helpt je met het bedenken van vragen die potentiële klanten over jouw product of dienst kunnen stellen.

Het is slim om een lijst met veel gestelde vragen (FAQ) toe te voegen aan je website. Doordat deze vragen veel zoekwoorden bevatten, speel je hiermee perfect in op Voice Search. Daarnaast is een FAQ altijd een aanvulling op je website en kan het je veel standaard vragen op de mail of telefoon besparen. Luister naar specifieke vragen van je klanten om de FAQ aan te blijven vullen.

Featured- en rich snippets

Een featured snippet is een klein stukje tekst dat in Google boven de zoekresultaten getoond wordt. Deze tekst verwijst door naar een webpagina. De featured snippet geeft antwoord op een vraag. Als jij deze vraag én het antwoord hierop in content van je website hebt staan, is de kans aanwezig dat de featured snippet jouw antwoord gebruikt en doorverwijst naar je website. Het is belangrijk dat je hierbij een duidelijke structuur hebt, zodat Google jouw website erkend als het meest doeltreffende, concrete antwoord. Omdat bij een zoekopdracht via Voice Search vaak een vraag in zinsverband wordt gesteld, is dit een goed punt om op te focussen voor je SEO.

Rich snippets zijn kleine stukjes tekst die bij een zoekresultaat staan. Op die manier valt het zoekresultaat beter op. Hiervoor gelden dezelfde richtlijnen als bij featured snippets. Ook door gestructureerde informatie in de HTML-code toe te voegen, kunnen zoekmachines jouw website sneller vinden.

Reviews

Vragen die via Voice Search worden gesteld, hebben vaak een waardeoordeel, zoals ‘Waar kan ik het beste internetbureau in Leiden vinden?’. Wanneer jouw bedrijf/website een hoge beoordeling heeft, zal je sneller als antwoord gevonden worden. Laat de bezoekers van je website deze dus beoordelen en zorg ervoor dat je goede reviews scoort.

Locatie

Veel zoekopdrachten zijn locatie gerelateerd. Bijvoorbeeld als mensen zoeken naar een kapper in de buurt. Met Voice Search zal dit alleen nog maar toenemen. Wanneer mensen in de buurt van jouw bedrijf zijn, zal jouw bedrijf hoger in de ranking te vinden zijn. Optimaliseer je website dus door zo duidelijk mogelijk de locatie en het werkgebied van je bedrijf te vermelden.  

Conclusie

Maak jij al gebruik van Voice Search? Of lijkt het alsof Voice Search in jouw omgeving nog niet doorgebroken is? In de toekomst zullen we hier zeker nog meer gebruik van gaan maken. Wees je concurrenten voor en besteed tijd aan het optimaliseren van de SEO voor Voice Search!

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Csorba Media helpt je graag bij het optimaliseren van de SEO op jouw website, aangepast op Voice Search.

Aanverwante artikelen:

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!