Adverteren op Snapchat

Adverteren op Snapchat

Wil je de jeugd bereiken door te beginnen met adverteren op Snapchat? Dat kan met Snapchat Advertising. Heb je geen idee hoe Snapchat Advertising werkt? En is het eigenlijk wel rendabel? Het antwoord op al deze vragen lees je in dit artikel.

Snapchat wordt vaak geassocieerd met ‘de jeugd’ die hippe filters en leuke effecten toepast op selfies en andere foto’s. De ontvangers kunnen de foto voor een bepaalde periode zien en daarna is de foto verdwenen. Snapchat werkt, onder andere, onder het mum van: een foto zegt meer dan duizend woorden. Inmiddels is er, sinds 2017 alweer, iets nieuws onder de zon: Snapchat Advertising. Leuk, zal je denken, weer iets waar ik mee moet werken. Want hoe werkt Snapchat Advertising? En is het eigenlijk wel rendabel? Het antwoord op al deze vragen vind je in deze blogpost.

Snapchat: de cijfers

Moeten we echt beginnen met cijfertjes, denk je misschien? Eigenlijk wel. Het is namelijk prettig om te weten wat de cijfers zijn voordat je tijd en geld gaat steken in een advertentiecampagne via een bepaald platform.

Volgens het Nationaal Social Media Onderzoek van 2019 (door Newcom Research & Consultancy B.V.) blijkt dat er nauwelijks verschil is in het aantal Nederlandse Snapchat gebruikers, ten opzichte van 2018. Super! Zo’n 2,4 miljoen Nederlanders maken namelijk gebruik van het sociale mediakanaal, zo’n 1,3 miljoen doen dit zelfs dagelijks. 

Waarom kiezen voor Snapchat Advertising?

Waar bij andere sociale media kanalen de opties voor advertenties beperkt kunnen zijn (bij Facebook ziet het er namelijk altijd uit als een standaard post bijvoorbeeld), zijn de advertenties van Snapchat veelzijdig en vermakelijk, zoals je later in deze blog kunt zien.

Mogelijkheden voor jou als marketeer

Of Snapchat Advertising een goed kanaal is voor jou ligt aan verschillende punten. Maud Olieslager van Dorst & Lesser (via Frankwatching) bespreekt de mogelijkheden van Snapchat Advertising voor de marketeer.

Daar komt uit dat je doelgroep het belangrijkste punt is. Is dit de jeugd van zo’n 15 tot 19 jaar oud? Dan zit je bij Snapchat goed. Maar, heb je een andere doelgroep dan is het gebruik van Snapchat Advertising misschien niet het beste idee aangezien het gebruik van het kanaal flink afneemt vanaf 20 jarigen. 

Unieke en merkspecifieke lenzen en filters

Met name de lens en filteropties maken Snapchat een goed advertentiemiddel. Zoals straks uitgebreider besproken wordt, zijn er verschillende opties voor het maken van een advertentie en het creëren van een interactief filter of lens zijn twee opties. Denk aan een filter die direct gebonden is aan een zekere locatie of een lens die te maken heeft met een zeker evenement of thema. Maud Olieslager van Dorst & Lesser geeft aan dat deze twee opties vooral kansen bieden op het gebied van branding, maar dat ze minder geschikt zijn als het doel van je advertentie conversies genereren is. Daarnaast wordt Snapchat steeds minder uniek en nemen kanalen zoals Facebook en Instagram ook de mogelijkheid op om een lens of filter te plaatsen. Bij deze kanalen is het alleen nog niet zo dat deze filters gelinkt zijn aan een merk, zoals dit wel het geval is bij Snapchat. 

Nieuwe advertentie features

Sinds april dit jaar zijn er meerdere extra features uitgebracht waardoor adverteren via Snapchat steeds aantrekkelijker wordt. Alice Kaal van Social Media Huis (via Marketingfacts) heeft het over een langere advertentieperiode en meer advertenties via verschillende delen van Snapchat. Ook worden mobiele Snapchat advertenties nu ook buiten de app getoond en worden er verplichte advertenties ingesteld tijdens het spelen van een game in ruil voor in-game bonussen. 

Snapchat Advertising: hoe werkt het?

Wanneer je gebruik gaat maken van Snapchat Advertising kan je kiezen tussen verschillende soorten advertenties:

- Snap Ads: Hiermee kan een Snapchatter naar een door jou gekozen website of iets anders gestuurd worden met maar 1 swipe.

- Collection Ads: Deze laten een serie van producten zien en bieden Snapchatters de mogelijkheid om deze producten aan te klikken, je product te zien en te kopen. 

- Story Ads: Dit houdt in dat je advertentie een aparte tegel wordt tussen de andere populaire inhoud. De tegel komt dan terecht tussen de inhoud die gebaseerd is op de voorkeuren van de Snapchatter.

Daarnaast kan je ook interactieve elementen beschikbaar maken voor Snapchat gebruikers:

- AR lenzen: Hiermee creëer je een lens die gebruikt kan worden door de Snapchatter, maar jij bepaalt hoe het eruit ziet. Ook kan je er bijvoorbeeld via je advertentie voor zorgen dat gebruikers omhoog kunnen vegen om daarna gebruik te maken van de lens. 

- Filters: Dit zijn overlays die de Snapchatters kunnen gebruiken en kunnen toevoegen aan een foto- of videobericht. 

- Video (niet skipbaar): Dit is een advertentie in de vorm van een 6 seconden durende, verplicht te bekijken video die geplaatst wordt binnen de premium content van Snapchat. 

Er zijn verschillende manieren om een doelgroep van Snapchat te bepalen en te bereiken. Namelijk gebaseerd op interesses en gedrag, op demografische informatie of op locatie.

Maar, je kan ook gebruik maken van een specifiek publiek dat al een keer één van je advertenties heeft gezien of al interactie heeft gehad met je bedrijf. Overigens kan je ook je bereik vergroten door Snapchatters met dezelfde interesses als je huidige klanten op te nemen in je bestand. 

Alles wat te maken heeft met je advertenties kan je overigens via de Ads Manager in real-time volgen. Hierdoor is het makkelijk om verschillende soorten advertenties te testen en je advertenties te optimaliseren om deze zo effectief mogelijk te maken.

Wel of geen Snapchat Advertising?

Al met al heeft Snapchat Advertising z’n voor- en nadelen. Deze zal je echter zelf moeten afwegen als het gaat om het bedenken van een goede advertentiecampagne. Wanneer je gaat adverteren moet je goed op de hoogte zijn van de trends van het moment. Stel jezelf hierbij de vraag welk kanaal beter werkt en hoe je hier het beste mee kan omgaan. Het belangrijkste: zorg er altijd voor dat je je doelgroep goed voor ogen hebt. Zonder een juiste doelgroep kan je advertentie namelijk door de mand vallen.

Gerelateerde content

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!