Website navigatie: laat je bezoekers niet verdwalen!

Website navigatie: laat je bezoekers niet verdwalen!

Wanneer je in een onbekend winkelcentrum bent, is het makkelijk om de weg kwijt te raken. Gelukkig staan er om deze reden vaak bordjes naar bepaalde winkels, zitten alle eettentjes bij elkaar en staan de uitgangen goed aangegeven. Alles om er voor te zorgen dat je als bezoeker niet verdwaalt. Online werkt dit hetzelfde. Verdwalen jouw bezoekers wel eens tussen alle informatie?

Florian de Groot Geschreven door Florian de Groot

De navigatie van je website is een belangrijk onderdeel. Want als de bezoekers van je website niet kunnen vinden waar ze voor gekomen zijn, bestaat de kans dat ze je website weer verlaten. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Door middel van nav­­igatie optimalisatie kan je de bezoekers van je website helpen om de weg te vinden op je website. Met deze onderdelen kan je de website navigatie optimaliseren zodat de bezoekers van je website nooit meer verdwalen!

Menustructuur

Een van de belangrijkste onderdelen voor een goede navigatie is het menu. Veel menu’s zijn hetzelfde opgebouwd en houden de volgende volgorde aan:

home – producten – werkwijze – over ons – nieuws – contact

Ook al is dit een prima en veilige keuze, het is nog beter om in plaats van ‘producten’ bijvoorbeeld te spreken over ‘schoenen’, wanneer je een site hebt voor het verkopen van schoenen. Onder deze kop, kan je subkoppen creëren voor bijvoorbeeld vrouwen-, mannen- en kinderschoenen. Heb je te veel koppen die je in het menu kwijt wil? Werk dan met een primaire- en secundaire navigatie. In de primaire navigatie kan je meerdere koppen kwijt die je producten of diensten aanbieden. In de secundaire navigatie laat je de standaard koppen zoals ‘nieuws’, ‘over mij’ en ‘contact’ staan. Deze navigatie staat boven aan de website en blijft net als de primaire navigatie op elke pagina staan. Wanneer je meer dan 7 koppen voor je hoofdmenu klaar hebt staan, ga er dan mee aan de slag om de menustructuur overzichtelijk te houden.

Onderdelen voor een optimale website navigatie

Naast de menustructuur zijn er nog meer onderdelen voor een optimale website navigatie. Met aandacht voor deze punten gaat de navigatie van je website zeker verbeteren.

  1. Wijk niet af van de standaard

Je wilt als bedrijf graag onderscheidend zijn en dit doorvoeren op je website. Een mooi uitgangspunt, maar niet voor de navigatie. Bezoekers zijn namelijk gewend aan het gemak van een bepaalde indeling, houd je hier aan. Zo komt het logo linksboven, hieronder staat een horizontale balk met het keuzemenu en rechtsboven staan de taalkeuze, in- en uitloggen en de zoekfunctie. Door eenvoud te creëren, heb je een goede basis voor de navigatie.

  1. Creëer/Optimaliseer het kruimelpad

Een kruimelpad, ook wel broodkruimelnavigatie genoemd, is een hiërarchisch pad op je website die laat zien welke weg je hebt bewandeld om bij de pagina te komen waar je je bevindt. Meestal staat dit kruimelpad bovenaan de pagina, onder het menu. Hierdoor is het voor de bezoeker goed te vinden. Het kruimelpad is een van de belangrijkste onderdelen van de website navigatie. Hierdoor weten de bezoekers op elke pagina hoe ze er gekomen zijn en hoe ze een stap terug gaan in hun zoekproces.

Niet alleen voor de gebruikservaring, maar ook voor de SEO van je website is het gebruik van een kruimelpad een goed idee. Door links te plakken aan de pagina’s in het kruimelpad, wordt de interne linkstructuur van je website verbetert. Google houdt van een kruimelpad en je bezoekers ook.

  1. Logo en bedrijfsnaam links in de bovenhoek

Het logo functioneert niet alleen als kenmerk van je bedrijf, maar vaak ook als home-button. Het is gebruikelijk dat het logo van een bedrijf op de website links in de bovenhoek staat. De bezoekers van een website zijn hier aan gewend, dus houd je hier ook aan. Zo voorkom je dat mensen je website verlaten zonder te weten van welk bedrijf de website nou eigenlijk was.

Als uit je logo niet direct je bedrijfsnaam te halen is, plaats dit dan onder het logo. Zorg er ook voor dat het logo (en de bedrijfsnaam) op elke pagina van je website te zien is.

Het logo functioneert vaak ook als knop naar de home-page. Dit is zelfs zo gebruikelijk dat de home-page knop verdwijnt en alleen gebruik gemaakt kan worden van klikken op het logo.

  1. Titels

Zorg er voor dat alle titels en subtitels van losse pagina’s navigerend en duidelijk zijn voor de bezoekers. Plaats een (sub-)titel linksboven de content en gebruik een ander, groter of cursief lettertype om onderscheid te maken met de content. Gebruik maken van kleur kan ook werken. Zolang de (sub-)titel maar duidelijk is voor de lezer. Het is belangrijk dat titels compact zijn en direct duidelijk maken naar de bezoeker waar de pagina over gaat. Ontwijk algemene termen, maar probeer zo specifiek mogelijk te zijn.

  1. Zoekbalk

Vaak hebben de bezoekers van je website een doel. Ze zijn opzoek naar een product, informatie of blogbericht en willen dit zo snel mogelijk vinden. Een zoekbalk brengt dan uitkomst. Door in te typen waar ze naar op zoek zijn, komen ze direct bij deze content. Maak daarom alle content op je website vindbaar door middel van de zoekbalk.

  1. Responsive

De navigatie van je website moet op meerdere devices perfect werken. Zorg er dus voor dat het voor de bezoeker niet uit maakt of zij je website bezoeken op een smartphone, tablet of desktop.

Testen via Google Analytics

Via Google Analytics kan je onder ‘gedragsstromen’ inzicht krijgen in het pad dat bezoekers bewandelen om bij bepaalde pagina’s te komen. Hierbij krijg je dus inzicht of de navigatie werkt zoals je dit bedacht had. Gaan bezoekers bijvoorbeeld vaak heen en weer tussen bepaalde pagina’s? Of waar haken bezoekers af? Je vindt de functie ‘gedragsstromen’ onder ‘rapportage’ en dan ‘gedrag’.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Vraag jij je af of jouw website navigatie wel optimaal is? Wij onderzoeken en optimaliseren het graag voor je!

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!