Website toegankelijkheid

Website toegankelijkheid

Waar website toegankelijkheid eerst voornamelijk gericht was op gebruiksgemak met betrekking tot het vinden van informatie is nu het doel aanzienlijk veranderd. Tegenwoordig is het belangrijk om het internet gebruiksvriendelijk te maken voor alle doelgroepen.

Bij toegankelijkheid moet je denken aan, bijvoorbeeld, een leesbaar lettertype en lettergrootte gebruiken of de tekstkleur aanpassen voor slechtzienden. Het is inmiddels zelfs zo dat (semi)overheidsinstanties sinds eind 2016 verplicht zijn om hun digitale omgeving zo toegankelijk mogelijk moeten maken volgens bepaalde richtlijnen.

Website toegankelijkheid wordt steeds belangrijker. Maar, wat kan je zelf doen om je website op deze manier toegankelijk te maken voor iedereen?

Toegankelijk voor iedereen

Website toegankelijkheid is duidelijk een belangrijk onderwerp in de huidige maatschappij. Zelfs al gelden de richtlijnen alleen voor (semi)overheidsinstanties, er zijn verschillende partijen actief om de website toegankelijkheid overal te verbeteren. Dit soort partijen zijn bijvoorbeeld Stichting Accessibility of Stichting drempelvrij.nl.

Beide stichtingen willen de website toegankelijkheid voor alle gebruikers verbeteren. Het belangrijkste is natuurlijk het verbeteren van de online omgeving voor mensen met een beperking. Dit kan iemand zijn met een functiebeperking of de ouderen uit onze samenleving. In elk geval is het van belang dat de online platformen toegankelijk zijn voor iedereen.

Het grotere belang, aldus de Overheid: “Ieder mens heeft het recht om te leven als ieder ander en mee te doen in de maatschappij.” En wij steunen dit.

Betere vindbaarheid

Er is ook een ander, meer algemeen, belang bij website toegankelijkheid: je website wordt namelijk beter vindbaar via de zoekmachine. Daarnaast wordt deze vriendelijker in gebruik én je website wordt beter bereikbaar voor bezoekers wanneer je website ook toegankelijk is voor de tablet en smartphone.

Website toegankelijkheid kan dus ook de prestaties van je website verbeteren! Benieuwd naar meer voordelen van een goede toegankelijkheid?

Bekijk de redenen die Stichting Accessibility geeft over het belang van een goede toegankelijkheid!

Wat kan je doen om je website toegankelijk te maken?

Website toegankelijkheid betekent dat je rekening houdt met bezoekers met een beperking, zoals slechtzienden, mensen met dyslexie of autisme. Natuurlijk vallen er nog meer doelgroepen onder, maar de bedoeling van het creëren van een toegankelijke website is dat je je website aanpast zodat all groepen ervan kunnen profiteren.

Het aanpassen hoeft niet eens lastig te zijn! Het is bijvoorbeeld vrij makkelijk om het lettertype en de lettergrootte aan te passen zodat de content voor iedereen leesbaar is. Daarnaast is het ook relatief makkelijk om op een makkelijke en duidelijke manier te schrijven en door te verwijzen naar andere elementen binnen je website. Over het algemeen heeft website toegankelijkheid te maken met het ontwerp en de layout van je website.

Behulpzame websites

Hieronder staan een aantal handige websites op een rijtje die je kunnen helpen bij het verbeteren van je website:

Web Content Accessiblity Guidelines

Stichting Accessibility:

Digitoegankelijk.nl:

WordPress plugins

Via WordPress zijn er inmiddels verschillende plugins ontwikkeld die je kunnen helpen met het toegankelijk maken van je website. Een voorbeeld hiervan is WordPress Accessibility. Natuurlijk zijn er meerdere plugins beschikbaar, maar het is zeker handig om te weten dat er hulpmiddelen zijn voor het toegankelijk maken van je website!

Google browser addon

Er is ook een gratis Google Browser addon genaamd AXE die je een goed inzicht geeft in de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Hoe wij met onze website aan de slag zijn gegaan

Wij zijn met onze website, csorbamedia.com, aan de slag gegaan met de Google Chrome plugin AXE. Je kan eenvoudig en snel elke pagina van je website controleren en optimaliseren. Zo hebben wij in de afgelopen weken onder andere gekeken naar of alle foto's op onze website een alt tag hebben en hebben we gekeken naar of alle linkjes op onze website een title tag hebben. Beide html tags zorgen er voor dat iedereen nu weet wat een foto inhoudt of linkje doet, maar ook zien we een lichte stijging van onze zoekwoord posities in de Google zoekmachine.

Waarom een goede toegankelijke website dus belangrijk is

Website toegankelijkheid is veel meer dan alleen een snelle website die goed bereikbaar is voor iedereen. Het gaat om het opzetten van een website die voor de gehele bevolking toegankelijk is.

Zo dient je website ook toegankelijk te zijn voor ouderen, slechtzienden en degenen met een beperking. Met de online en offline tools besproken in deze blog kan je aan de slag en hoef je gelukkig niet geheel in het donker te tasten.

Bronnen

https://www.digitaleoverheid.nl/dossiers/webrichtlijnen/
https://www.accessibility.nl/over-toegankelijkheid/wat-is-webtoegankelijkheid
https://www.rijksoverheid.nl/toegankelijkheid
https://www.digitoegankelijk.nl/beleid/wet-en-regelgeving/huidig-beleid-besluit-digitale-toegankelijkheid
https://www.drempelvrij.nl/
https://www.accessibility.nl/over-toegankelijkheid/voordelen
https://www.w3.org/TR/WCAG21/

 

Gerelateerde content

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!