De mogelijkheden van Visual Search

De mogelijkheden van Visual Search

Visual Search is hot topic. Met name de grote visuele zoekmachine Pinterest heeft invloed op deze populariteit. Het bestond dus al, maar waarom is het dan nu zo bijzonder? En wat kan je nou eigenlijk doen met Visual Search? Lees dit bericht en kom de antwoorden op deze brandende vragen te weten.

‘Visual search is niks nieuws’ zou je kunnen zeggen. Het werd bijvoorbeeld al gebruikt om te kijken of er een duplicaat was van een bepaalde afbeelding (of in bijvoorbeeld de tv show Catfish, die zo uitzoekt of de persoon op de foto nog een ander social media account heeft). Maar toch blijkt het dat visual search een hot topic is geworden. Met name de grote visuele zoekmachine Pinterest heeft invloed op deze populariteit.

Het bestond dus al, maar waarom is het dan nu zo bijzonder? En wat kan je nou eigenlijk doen met Visual Search? Lees dit bericht en kom de antwoorden op deze brandende vragen te weten.

Visual Search

Visueel zoeken is het resultaat van Artificial Intellegence (AI) en Machine Learning (ML). Dit betekent dat een programma tijdens een eerdere fase leert om bepaalde patronen/producten te herkennen. Het voordeel hiervan is dat je als bedrijf in kan spelen op het gemak van visueel zoeken en dus het gebruiksgemak van de bezoeker. 

Na marktonderzoek door ViSenze blijkt het ook dat zo’n 62% van Generatie Z en Millennials graag gebruik maakt van visueel zoeken en dat het gebruik hiervan ook verkoopcijfers van online aankopen zou laten stijgen. Dit komt mede door de mogelijkheid om snel producten te vinden wat meer aankopen in de hand werkt. 

Het ontstaan van Visual Search

In het verleden waren we maar al te blij dat we al een afbeelding konden vinden bij het invoeren van een woord in Google. Daarna ontdekten we dat je ook kan zoeken op de afbeelding zelf. Men kan een foto maken of een afbeelding invoeren en op basis daarvan gaat de zoekmachine aan de slag, dit werd Search by Image. 

Zoekmachines met dezelfde technologie

Search by Image bestaat dan wel sinds 2011, maar toch gaan steeds meer zoekmachines - gebruikmakend van nieuwe technologie - intelligente visual search functies inbouwen en gebruiken. Fingerspitz is zo aardig geweest om de ‘tofste’ ontwikkelingen op een rijtje te zetten:

- Shoppable Image Ads & Shop the Look Pins

Google lanceert Shoppable Image Ads. Het idee bestond al even, maar nu wordt het dan eindelijk beschikbaar gesteld. Dit houdt in dat foto’s een tag krijgen, waarna je bepaalde items online kan bestellen. Voorbeelden kunnen schoenen van de leuke dame op de foto, of een kast van een opgestelde slaapkamer zijn. 

Pinterest bracht al eerder Shop the Look Pins. Deze foto’s hebben witte puntjes op verschillende plekken die aangeven welke delen van de foto je zou kunnen aanschaffen. Door op het puntje te klikken krijg je de bijbehorende informatie te zien. Je kan hierna ook de klant doorsturen naar de website om nog meer inspiratie op te doen. Deze functie is helaas nog niet beschikbaar in Nederland. 

- Visual Search in Bing

Zoals Bing zelf al zegt zorgt Visual Search ervoor dat je kan zoeken wat je ziet. Dit betekent dat je op het web kan zoeken door gebruik te maken van je camera. Om dit te laten werken maak je gebruik van de Bing app. Wanneer je een foto neemt en deze gebruikt om mee te zoeken, zullen je zoekresultaten soortgelijke foto’s laten zien. Voor verdere informatie over deze objecten kan je gewoon op je link klikken. Daarnaast kan je ook shoppen via je foto’s. Wanneer je door middel van je foto zoekt, zal je visueel gelijke objecten vinden met prijzen en bijbehorende details. Dit is vooralsnog alleen in Amerika beschikbaar.

- Google Lens

Google Lens is vergelijkbaar met Bing’s Visual Search. Ook hier maak je een foto met je telefoon, de Lens herkent het object en geeft je soortgelijke opties of extra informatie over het object. Daarnaast kan Google Lens ook tekst vertalen.

Vraag je je trouwens wel eens af wat het ras is van dat lieve hondje die tegenover je woont? Google Lens kan dit, maar ook planten en dieren, identificeren! Je kan Google Lens downloaden via de Google Playstore.

Al met al kan je er zeker van zijn dat visual search in de toekomst een belangrijke rol zal spelen.

Visuele content en SEO

Aangezien de populariteit van visueel zoeken zeer toeneemt de laatste tijd is het belangrijk dat je bedrijf hierop inspeelt. SocialMediaToday geeft aan dat er een aantal simpele stappen zijn waarmee een bedrijf hun visuele zichtbaarheid kan laten toenemen:

- Inbouwen van visueel zoeken in je website.

- Focus of het boosten van organische foto zichtbaarheid door middel van schema markup en metadata. 

- Adverteer op Pinterest. 

- Optimaliseer afbeeldingen en voeg deze toe aan sitemaps waardoor er meer informatie beschikbaar komt en de foto’s gebruiksvriendelijker zijn.

Optimaliseer je website

Om SEO te laten slagen voor afbeeldingen is het van belang dat de afbeeldingen op je website zo zichtbaar mogelijk zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat er meerdere duidelijke foto’s zijn per product. Dit zal het de zoekmachine makkelijker maken om je product te identificeren.
Nog belangrijker is de zichtbaarheid door middel van het logo. Hoe duidelijker en onderscheidender, des te meer men je zal onderscheiden van andere bedrijven. 

Maak ook gebruik van Visual Search

Zoals je hebt kunnen lezen wordt visueel zoeken steeds populairder en is het belangrijk om hier goed gebruik van te maken. Zorg ervoor dat je goed je visuele content optimaliseert en dat je inspeelt op het gebruiksgemak van visueel zoeken. Het is een perfecte en ‘simpele’ manier om mensen te inspireren en bezoekers naar je website te krijgen. 

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Csorba Media kan je helpen met het optimaliseren van je visuele content om ervoor te zorgen dat je goed in de zoekresultaten terecht zal komen. Daarnaast kunnen wij je ook adviseren op het gebied van SEO. Voor vragen kan je natuurlijk altijd bellen of een appje sturen

Gerelateerde content

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!