Wat is Pinterest Advertising?

Wat is Pinterest Advertising?

Pinterest staat vooral bekend als de visuele zoekmachine, waarbij je inspiratie kunt opdoen via mooie foto’s. Benieuwd naar wat Pinterest Advertising eigenlijk is en hoe het jouw bedrijf kan helpen?

Pinterest staat vooral bekend als de visuele zoekmachine als het gaat om, bijvoorbeeld, het vinden van leuke DIY projecten. Voor anderen zal deze zoekmachine kunnen helpen met inspirerende foto’s voor bijvoorbeeld het verbouwen van je huis, het vastpinnen van de nieuwste (kleding)trends of lekkere recepten. Pinterest is van alle markten thuis en heeft een zeer divers publiek. Inspiratie is het belangrijkste woord bij deze visuele zoekmachine. In deze blogpost gaan we in op de vragen: Wat is Pinterest Advertising? En hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Pinterest, wat is het?

Pinterest is niet zoals andere sociale media platformen. Zo deelt men bijvoorbeeld niet een persoonlijk bericht, maar worden er afbeeldingen, gebaseerd op interesses of bezigheden, op een board gedeeld. Denk hierbij aan maaltijden, moodboards voor een verhuizing of tips en tricks voor het maken van kleding (of andere doe-het-zelf activiteiten). Om te zien wat andere gebruikers delen over wat jij interessant vindt kun je gebruik maken van zoekwoorden en categorieën raadplegen. Heb je iets leuks gevonden waar je enthousiast van wordt en wat je inspireert? Sla het bericht (de pin) op! Het gaat bij Pinterest namelijk voornamelijk om het zoeken en inspireren, in plaats van het sociale aspect van sociale media zoals Facebook. 

Pinterest wordt daarom ook eerder gezien als een visueel inspiratie platform, in plaats van een social media platform, dat voornamelijk populair is bij een vrouwelijk publiek (al neemt het aantal mannelijke bezoekers ook toe!).

Pinterest groeit

Ook in Nederland is Pinterest populair. Cijfers gepubliceerd in het Nationaal Social Media Onderzoek 2019 door Newcom Research & Consultancy B.V. laten zien dat er van de ruim 250 miljoen Pinterest gebruikers er zo’n 3,5 miljoen gebruikers te vinden zijn in Nederland. Dat is een knap groot te bereiken publiek! Het dagelijks gebruik van Pinterest is zelfs gestegen als je kijkt naar de cijfers van 2018 ten opzichte van 2019, terwijl een platform zoals Facebook juist steeds meer gebruikers lijkt te verliezen. Pinterest is dus een goed platform om een zo groot mogelijk publiek, zo simpel mogelijk te bereiken. 

Pinterest Advertising

Via Pinterest kan je sinds dit jaar niet alleen inspiratie opdoen, maar ook advertenties plaatsen. Door middel van pins kunnen gebruikers worden doorverwezen naar websites waar zij eventuele aankopen kunnen doen. Dit soort advertenties zijn niet alleen interessant voor grote modemerken of bouwmarkten, maar educatieve- of marketing bedrijven kunnen ook succesvol adverteren via Pinterest Advertising (shopify.com). 

Meer bezoekers naar jouw website

Als je een pin plaatst zorgt dit namelijk voor verkeer naar je website. Door een pin door te laten verwijzen naar een specifieke pagina kan je ook meer bezoekers trekken en deze stimuleren om een product of dienst te kopen. Pinterest kan dus een grote invloed hebben op wat men aanschaft op jouw website. 

Publiek kan je op meerdere manieren bereiken door bijvoorbeeld te focussen op interesses, steekwoorden of een specifieke doelgroep. Ook blijkt het dat de gebruikers langer de tijd nemen om video’s te bekijken. Deze langere aandacht kan zeker goed van pas komen. 

Het voordeel ten opzicht van andere social media

Een groot voordeel van Pinterest is dat een pin een langere levensduur heeft dan een post op social mediakanalen zoals Twitter en Facebook, gemiddeld zo’n 3,5 maand in plaats van enkele uren. Hierdoor worden er voor een langere periode bezoekers doorverwezen naar je website. Daarnaast kan een pin worden gedeeld en nogmaals geplaatst worden. Dit houdt in dat je pin mogelijk nog meer publiek bereikt dan je oorspronkelijk had gepland. 

Laat het nu ook nog eens zo zijn dat het goedkoper is om op Pinterest te adverteren dan via een social media platform zoals Facebook. Met een goede campagne kan je dus best veel halen uit Pinterest Advertising.

Pinterest campagne opzetten

Verzint eer ge begint: zoek eerst uit waarom je Pinterest Advertising wilt gebruiken en stem hier je strategie op af. Een Pinterest advertentie is er natuurlijk niet zomaar en vergt evenveel moeite als iedere andere goed geplaatste advertentie.

Hierna kan je denken aan de lange termijn waarmee je klanten bindt. Maak gebruik van alle algoritmes en analytics die Pinterest ter beschikking stelt. Hiermee kan je duidelijker zien wat de interesse van je doelgroep is en dit kan je targeting strategie beïnvloeden. 

Daarnaast is het niet voldoende om alleen een foto van je product op Pinterest te zetten. Het is namelijk belangrijk dat je bezoekers prikkelt om naar je website te gaan. Daarom moet je dus ook een goede omschrijving en bijpassende informatie bij je pin zetten. 

Campagne structuur

Pinterest heeft ook een campagne structuur die in werking te vergelijken is met andere social media platformen. Deze structuur is onderverdeeld in het opzetten van de campagne, het toevoegen van advertentiegroepen (gericht op budget, target, tijd, etc.) en het promoten van pins (oftewel: de advertenties zelf). De targeting kan worden gedaan door middel van zoekwoorden of (gespecificeerde) doelgroepen. Deze twee kunnen nog verder worden gespecificeerd in lijn met je strategie.  

Als je een zakelijk Pinterest account hebt, dan kan je door middel van Pinterest Analytics de statistieken bekijken die betrekking hebben op je publiek, ook in verhouding tot het gehele Pinterest-publiek.

Conclusie

Kortom, Pinterest is niet alleen een platform waar je een enorm publiek kan bereiken, maar waar je ook zeer gericht kan kiezen welk publiek dit dan is. Door de visuele zoekfunctie ben je ook snel zichtbaar bij je doelgroep. Daarnaast ben je als bedrijf altijd op de hoogte van de verschillende interesses en veranderingen binnen je doelgroep, zodat je mogelijk aanpassingen zou kunnen maken aan je advertenties. 

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Een geslaagde campagne via Pinterest Advertising begint bij een goede website. Csorba Media helpt graag om jouw website te optimaliseren voor Pinterest. We zorgen er graag voor dat alle bezoekers, die via Pinterest Advertising naar jouw website leiden, op een goed werkende website terecht komen en vinden wat ze zoeken. Benieuwd naar onze Pinterest strategie? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Gerelateerde content

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!