E-mailmarketing: do’s & don’ts

E-mailmarketing: do’s & don’ts

E-mail nieuwsbrieven worden door ontvangers in gemiddeld 51 seconden gescand. In die tijd wil je jouw boodschap er natuurlijk uit laten springen! Maar hoe doe je dat? Deze do’s & don’ts helpen je op weg.

Het versturen van e-mail nieuwsbrieven is anno 2018 nog steeds één van de belangrijkste en meest efficiënte marketingstrategieën. Met deze do’s & dont’s maak je een goede (door-)start aan deze vorm van marketing.    

Do’s:

 1. Een goede onderwerpregel en korte samenvatting aan het begin van je e-mail

Consumenten ontvangen dagelijks tientallen e-mails. Om onderscheidend te zijn is het goed om een pakkende onderwerpregel te verzinnen. Op die manier zal de ontvanger de e-mail eerder openen. Een korte samenvatting aan het begin van je e-mail, roept hetzelfde effect op.

 1. Test voor je verstuurt!

Je nieuwsbrief is klaar; het design is prachtig, de content is af en je bent klaar om je doelgroep blij te maken. Wanneer je de nieuwsbrief verstuurd hebt, kom je er achter dat wanneer je hem opent het hele design door de war ligt.

Het gebeurd helaas nog te vaak dat bedrijven een e-mail niet checken voor versturen. Hierdoor kan je in gênante situaties belanden met potentiële klanten. Stuur daarom de e-mail altijd eerst naar jezelf of naar een collega. Check de e-mail op design, content en spelling. Zo weet je zeker dat de ontvanger niet voor verassingen komt te staan.

 1. Denk aan de (nieuwe) GDPR wetgeving

Wanneer mensen zich hebben ingeschreven op de nieuwsbrief, hebben zij hier actief voor gekozen. Niet alleen weet je hierdoor dat je e-mail gewenst is, sinds de nieuwe GDPR wetgeving is het verplicht om een lijst met contacten bij te houden waarin je aangeeft wanneer zij toestemming hebben gegeven voor het ontvangen van de nieuwsbrief.

 1. Kies het juiste moment

Uit onderzoek blijkt dat 23,8% van de ontvangers een e-mail binnen het eerste uur na ontvangen opent. Mailen voor het ontbijt of lunch lijkt dus slim. Of juist aan het einde van de dag, wanneer mensen in de trein naar huis zitten. Dinsdag en vrijdag zijn de populairste dagen voor het versturen van e-mails. Houd in gedachte dat dit gemiddelden zijn en dat het alles te maken heeft met je bedrijf en doelgroep welke tijd voor jou optimaal is. Blijf vooral testen wat voor jouw bedrijf het beste werkt. Zo kan het maar net zo zijn dat juist op een woensdag mailen goed werkt, omdat dinsdag een populaire dag is en de inbox dan al vol zit.

 1. Meet je succes

Het succes van je e-mailmarketing is te meten. Door het succes in je e-mailmarketing te meten, weet je dat je op de goede weg zit. Of dat er nog iets te verbeteren is. Een aantal hoofdpunten om te meten zijn:

 • Klik ratio: dit is de belangrijkste methode om te checken of de ontvangers je bericht hebben gelezen en doorgeklikt hebben naar je website.
 • Conversie ratio: bestellen ontvangers van je e-mail ook daadwerkelijk meer na het ontvangen van de nieuwsbrief? Voeren ze jouw vooropgestelde doel uit?
 • Bounce ratio: welke verzonden e-mails komen niet aan? Verwijder deze e-mailadressen uit de verzendlijst.
 • Social media: hoe vaak wordt je e-mail geliked, gedeeld of doorgestuurd?

Don’ts:

 1. Te veel informatie in één e-mail zetten

Door te veel informatie in één e-mail te zetten, zal de lezer zijn of haar aandacht kwijt raken. Zonde, want als je je beperkt tot één onderwerp, komt je boodschap veel sterker over. Daarnaast is het belangrijk om met regelmaat e-mails te versturen, het loont zich dus om interessante onderwerpen te bewaren voor toekomstige momenten.

Naast je beperken op één onderwerp, zijn lange e-mails ook niet wenselijk. In 2018 lezen meer mensen dan ooit hun e-mail op een smartphone. Zij zijn hierdoor eerder bereid om langere teksten te lezen, maar sla hier niet in door.

 1. Te vaak mailen

Door te vaak te mailen, zal je de interesse van je ontvangers verliezen en er irritatie voor terug krijgen. Vaker dan één keer per week, wordt vaak niet op prijs gesteld. Wanneer je toch vaker e-mails wil versturen, geef ontvangers dan de mogelijkheid om er voor te kiezen hoe vaak ze een e-mail van je ontvangen. Op die manier houd je je ontvangers te vriend.

Ook is het goed om een vast moment te nemen waarop je de e-mail verstuurd. Zo weten je ontvangers wanneer ze iets van je kunnen verwachten en kunnen ze hier naar uit kijken.

 1. Je doelgroep vergeten

Je ontvangt een e-mail met de nieuwste trend op gebied van zomerjurken mét bijpassende sandaaltjes. Leuk! Maar wanneer je een man van 33 jaar bent, misschien niet zo relevant.

Vergeet nooit je doelgroep. Bij aanmeldingen op de nieuwsbrief is het mogelijk om aan de toekomstige ontvanger te vragen naar het geslacht, de leeftijd en interesses. Speel hierop in bij het versturen van e-mails. Zo voorkom je irritatie en desinteresse.

 1. Call-to-actions in een afbeelding zetten

Een groot deel van de ontvangers van je e-mail zullen deze openen zonder dat de afbeeldingen automatisch getoond worden. Wanneer je de call-to-action button in een afbeelding zet, is het dus mogelijk dat de ontvanger deze niet kan zien. Omdat dit één van de belangrijkste onderdelen van je e-mail is, is dat natuurlijk het laatste wat je wilt.

Door het gebruik van ALT-tekst, kan je er voor zorgen dat de ontvanger de tekst altijd kan lezen. Lees meer over het gebruik van afbeeldingen in e-mails in ons blogbericht over het gebruik van visuals in e-mails.

 1. Uitschrijven lastig maken

Het kan zo maar zijn dat de ontvanger van je nieuwsbrief, hier helemaal niet op zit te wachten. Geen probleem, want gelukkig zijn er genoeg mensen die het wel leuk vinden om aanbiedingen en updates te krijgen. Maak uitschrijven voor personen die de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen dan ook niet lastig. Een eenvoudige link onderin de e-mail met ‘uitschrijven’ is genoeg.

Het is wel handig om de reden van uitschrijving te vragen. Ontvangen ze te veel e-mails? Of is het onderwerp niet relevant? Deze feedback kan je meenemen in de toekomst.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

We helpen je graag bij het versturen van overtuigende e-mails zoals nieuwsbrieven!

Aanverwante artikelen:

alle berichten

Kunnen we iets voor je betekenen?

Offerte aanvragen Of app ons

Volg ons

Je hebt een vraag over

Je wilt graag de kosten weten om

Je wilt graag een offerte ontvangen?

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!

Gaaf! Je wilt er echt voor gaan.

Natuurlijk ben je van harte welkom, gezellig!